Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


f. Szemléltetők

Szemléltetők

(Válogatás a szerző által készített, gyűjtött szemléltetőkből)


Ebben a fejezetben száz, jórészt csoportosított összeállítást mutatok be. Természetesen azt az alapelvet, hogy „ne magyarázd, mutasd” a saját tevékenységemre is kötelezőnek tartom, ezért nagyon sok szemléltetővel dolgozom. Ezeket több szempont szerint csoportosítottam.

Látható itt egy átfogó összeállítás, amely a Képzőművészeti feladatok címet viseli. Ezek közül valamennyi külön irattartóban található, mindegyikben vannak gyermekrajzok, szemléltetők, reprodukciók. Lényegében olyan összeállítások láthatóak itt, amelyeket az óvónő, tanítónő, tanár egy-egy feladat beindításánál felmutat az osztály előtt, illetve kis kiállítást rögtönöz ezekből a táblán.

Található olyan összeállítás, amely a képzőművészet alapelemeit, a pontot, a vonalat, a foltot, a színeket stb. mutatja be. Ezeket a főiskolán és az általános iskolában egyaránt használom, ugyanúgy, mint a kézműves technikákat, témákat bemutató összeállításomat.

Van a szemléltetőim között stílustörténeti összeállítás is, amelyben az őskortól napjainkig találhatóak reprodukciók híres épületekről, remekművekről, ugyanitt látható egy gyűjtemény, amelyben román és magyar képzőművészeti alkotások láthatóak.

Végül látható a szemléltetőim között helytörténeti anyag is, amelyik elsősorban szatmári szobrokat, épületeket, képzőművészeti alkotásokat népszerűsít.

Nem tudom, sohasem számoltam meg, hogy hány szemléltetővel dolgozom, ennek a száma, az összetétele az elvárások, az igények függvényében állandóan változik.

Az anyag folyamatosan bővül, a korszerű technikai eszközöknek (digitális fényképezőgép, nagy teljesítményű nyomtató stb.) ma, 2013-ban a 2005-ben lefotózott szemléltetők sokszorosával rendelkezem.

A pótlást nem mutatom külön be, hiszen valamennyi kép, szemléltető külön-külön szerepel a különböző könyvtárakban az általam összeállított DVD-n, amely a Szemléltetők 2013 (képzőművészeti nevelés, kézművesség) címet viseli.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.