Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


f. Kézművesség, középcsoport

KÉZMŰVESSÉG, KÖZÉP CSOPORT

 

Szeptember: Bevezető

Beszélgetés az elmúlt évben gyűjtött anyagokról, levelekről, ágakróll, gesztenyékről, kavicsokról, gombokról, pillepalackokról, társalgás ezek jellemzőiről, tulajdonságairól. Az anyagok, eszközök rendszerezése, kiegészítése, pótlása.

Október: Természetes anyagok. Kompozíciók őszi levelekből, alkalmi gyűjtések, tárlatok az őszre jellemző természetes anyagokból

Őszi levelekből ember és állatfigurákat, tájképeket készítünk, a munkákat kiegészítjük ceruzával, filctollal, más anyagok, színes papírok, fonalak beragasztásával. Az őszre jellemző változatos formájú, színezetű tárgyakból kis kiállításokat rendezünk a teremben, előcsarnokban.

November: Természetes anyagok, Készítsünk agyagból kézi szerszámokat

A középcsoportos óvodásoknak már van némi jártassága a sodrásban, lapításban, gömbölyítésben, ezért örömmel és élvezettel végzik majd a feladatot, különösen akkor, ha eredetiben ismerkedhetnek meg néhány szerszámmal: ásóval, gereblyével, lapáttal.

December: Karácsonyfadíszek készítése só-liszt gyurmából, papírból, téli tájképek készítése kollázs technikával.

Az ünnepek előtt szinte valamennyi óvodában ünnepváró tevékenységek zajlanak minden szinten. Jó, ha a nevelő ilyen alkalmakkor kevésbé szokványos, sablonszerű megoldásokhoz (télapó, karácsonyfa) nyúl, ahogyan az is lényeges, hogy minden alkalommal próbáljunk bevezetni egy új feladatot, anyagot, technikát. A konkrét célok közül megemlíthető: a csoport fájának a díszítése, a terem ünnepi díszítése, üdvözlőlapok, ajándéktárgyak készítése, karácsonyi tárlat, betlehemes játékhoz kellékek, kosztümök készítése.

Január: egyszerű kompozíciók készítése papírból, hajtogatással, képkeretek készítése:

Puhább anyagokkal (szalvéta, papír zsebkendő, krepp papír) valamint írópapírból dolgozunk.

Február: Ünnepi dísz, ékszer készítése mesterséges anyagokból

Puffancsból (pufulec) fűzéssel nyakláncot, karperecet készítünk, ezeket saját készítésű jelmezzel egészítjük ki. Megrendezzük a bemutató felvonulást, díjazzuk a legeredetibb, humoros, szépen kivitelezett ötleteket, fotókat készítünk, a képekből alkalmi tárlatot rendezünk, hogy az eredményeket azok is megismerhessék, akik nem vettek részt az eseményen.

Március: Ünnepi tányérok festése, díszítőrajz

Papírtányérokat díszítünk a legváltozatosabb technikákkal; rajzzal, festéssel, pecsételéssel, futtatással, spricceléssel, kollázs technikával. A feladat — ha erre van lehetőség — kiegészíthető valódi tojások festésével, díszítésével, amelyeket a tányérokra helyezünk.

Április: Kompozíció természetes anyagokból, készíthetünk csoportos feladatokat is egy adott képelem (nap, ház, labda) köré

Természetes anyagokból (levelek, virágszirmok, szalma, ágak) szabad kompozíciót készítünk, a munkát ceruzával, filctollal rajzolt elemekkel lehet kiegészíteni.

Május: Zöldségek készítése gyurmából. Alakos, képszerű kompozíció készítése gyurmából egy megadott téma alapján (Itt a tavasz, Játék a szabadban, Kirándulás)

A kép csempelapokra vagy farost lemezre készül, a kiértékelés, kiállítás, fotózás után az alapanyagot, gyurmát begyűjtük.

Június: Ismétlés

Az utolsó órákat ismétléssel, az eredményeink számbavételével, a következő évben is használható anyagok, eszközök szelektálásával, biztonságos tárolásával töltjük. Ekkor készíthetünk egy nagyobb tárlatot az év figyelemre méltó eredményeiből is.

 

Mit kell tudnia egy óvodásnak a középső csoport végén kézművességből?

a. Ismernie kell, és meg kell tudnia különböztetni egymástól a természetes, mesterséges és újrahasznosítható anyagokat

b.    Tanuljon új technikákat, eljárásokat

c.  Vegyen részt aktívan az anyagok gyűjtésében, felhasználásában, a csoportos tevékenységekben, a tevékenységek utáni takarításában, a terem visszarendezésében

d.      Tudja hasznosítani az általa készített tárgyakat a mindennapi életben, környezete szebbé tételében

e.  Használja fel a kézműves tevékenységek során szerzett ismereteit, tapasztalatait más területeken, a mindennapi életben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.