Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a. Bevezető

KÉPZŐMŰVÉSZETI NEVELÉS, KÉZMŰVES TEVÉKENYSÉGEK 

23 éve halogatom ennek a kis összeállításnak a megírását. Nem kényelmességből tettem, hiszen az eltelt évtizedekben szekérderéknyi módszertani tanulmányt írtam, a szemléltetők, gyerekrajzok tízezreit gyűjtöttem össze és rendszereztem témák, feladatok szerint. A halogatást az a remény indokolta, hogy az óvodákban, elemi osztályokban tanító kollégák alkotó módon fel tudják használni a mindennapi munkájukban a felkínált lehetőségeket. Voltak néhányan, akiknek ez sikerült, de a többség eltévedt a számára áttekinthetetlen labirintusban. Mivel a központi elvárásokat sem értette — mert azok gyakran nem voltak érthetőek — azt tanította, amit a saját tapasztalata, józan ítélőképessége sugallt. Ez viszont a kevés ahhoz, hogy az óvodai és elemi iskolai képzőművészeti nevelés, kézműves tevékenységek a vizuális kultúránk alappilléreivé váljanak. Megítélésem szerint nincs más megoldás, mint sokkal egyszerűbben, érthetőbben fogalmazni. Az alábbiakban nem másolható, egy az egyben alkalmazható tanmenetet nyújtok, hanem olyan lehetőségekről, feladatokról, témákról írok, amelyek egyeznek a központi elvárások szellemiségével, a tanítás, az oktató-nevelő munka egészére jótékony hatást gyakorolhatnak, hozzásegítenek környezetünk, a világ felfedezéséhez, megértéséhez, birtokba vételéhez.

 

A képanyagot az utóbbi években, Szatmár megyében szakfelügyeleteken, gyakorló tanításokon, szemináriumokon gyűjtöttem, felhasználtam a távoktatás hallgatóinak a gyűjtéseit, valamint néhány szakdolgozat képeit is.

 

Általános alapelvek

01.  Nem véletlen, hogy a két tevékenységformát együtt mutatom be. Egyrészt sok közöttük a párhuzam, másrészt olyan módon is kapcsolhatóak, hogy egymás folytatásaként is le lehet őket bonyolítani. Pl.: Virágformákat, poharakat hajtogatunk kézművességből és képzőművészeti tevékenység során díszítjük ezeket. A fentieken kívül nagyon sok a párhuzam a két tevékenységformánál felhasznált anyagok és technikák tekintetében is, ezek az ismeretek jótékonyan segíthetik, kiegészíthetik egymást.

02.  Fontos a megfelelő munkakörülmények kialakítása valamennyi gyermek számára, ezekhez a tevékenységekhez legtöbbször átrendezzük a termet.

03.  Minden körülmények között őrizzük meg a tevékenység aktív, játékos, gyakorlati jellegét

04.  Minél kevesebbet magyarázzunk és minél több munkát, technikát mutassunk be a helyszínen

05.  Dolgozzunk együtt a csoporttal, de lehetőleg kerüljük a konkrét beavatkozást a gyerekek munkáiba.

06.  Készítsünk minél gyakrabban csoportos munkákat! Ilyenkor általában kisebb, 4-5 óvodásból álló csoportokban dolgozunk.

07.  Már a kezdetektől jó, ha a tevékenységeink állandó szereplője a képzőművészeti, népművészeti, iparművészeti reprodukció. Ezek minden túlmagyarázás nélküli állandó jelenléte az esztétikai nevelés fontos eleme. Még a reprodukcióknál is fontosabb, hogy olykor kisebb képeket, szobrokat, iparművészeti, népművészeti tárgyakat mutassunk be, lényeges, hogy ez az anyag gondosan válogatott, jó minőségű legyen, még a giccs közeli állapotot is széles ívben kerülnünk kell. Alapigazság, hogy egy művészeti értékkel bíró tárgy reprodukciója mindig többet ér, mint annak giccsesített utánzata, változata.

08.  Fontos, hogy a választott feladatainknak konkrét célja legyen. Készíthetünk ajándéktárgyat, díszítést a termünk számára, karácsonyfadíszt, üdvözlőlapot, játékot.

09.  Sohasem a munka eredménye, kinézete, minősége a fontos, hanem a munka közben szerzett tapasztalatok, az új anyagok, technikák megismerése, sokoldalú felhasználása. Aki csak a munka eredményére összpontosít, hajlamossá válhat arra, hogy eleve kész megoldásokat és a kívántnál sokkal több segítséget nyújtson. Így a munkák mutatósabbakká, de fantáziátlanabbakká, egyformákká válnak. Ezen a módon nem fejleszthető se a kreativitás, se a kezdeményezőkészség, se a tehetség.

10.  Nagyon lényeges, hogy az elvégzett munka sikerélményt is hozzon, ezért ne spóroljunk a dicséretekkel, piros pontokkal, lehetőleg minden megvalósítást, még a legszerényebbeket is állítsuk ki, dicsérjük meg.

11.  Fontos, hogy a kézműves illetve képzőművészeti tevékenység

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.