Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. augusztus. Szamos. Díszvázák

2020.10.19

Díszvázák, urnák

Urna vagy diszváza – kérdezte az egyik ismerősöm, mert szerinte nem mindegy. Ő is valószínűleg azt gondolta, amit sokan, hogy az urna minden esetben hamvveder, pedig a valóságban sokkal több mindent jelent, többek között lehet pénzgyűjtő persely, szavazatgyűjtő edény, építészeti díszítőelem is. A díszvázának is több funkciója, szerepköre van, bár a neve után valamennyi közül a legfontosabb a díszítés. Nem vagyok nyelvész, csak sejtem, hogy ez a két fogalom nagyon közel áll egymáshoz – hiszen mindkét esetben vázaszerű edényről van szó – emiatt sokan érthető módon keverik őket.

A várost járva Szatmárnémeti épületein számtalan helyen láthatunk urnákat, díszvázákat, illetve ezekre emlékeztető formájú épületdíszeket. Kultúránkban nagyon régi a történetük, az első urnatemetők jó 3000 éve jelentek meg Közép-Európában, innen terjedtek el az egész kontinensen. Már az ókori görögök és a rómaiak is gazdag formai változatossággal, előszeretettel alkalmazták. Innen vették kölcsön a különböző stílusirányzatok, és használták sok esetben, mint díszítőmotívumot a román stílusú, reneszánsz, barokk homlokzatokon. Szatmári műemlékeken is sokszor, változatos formákban jelentkezik, mivel a városban nincs reneszánsz vagy román stílusú ház, bérpalota, urnákra, díszvázákra utaló formákat elsősorban az eklektikus épületeken fedezhetünk fel.

Ilyen az a vázaformájú, tömör geometrikus formákból álló csúcsdísz is, amely a közelmúltban felújított Tabajdi-ház tetőszerkezete központi részének az ékessége, a környék galambjainak kedvenc gyülekezőhelye.

Barokkos formavilágú, füzérdíszes, fedeles urnát fedezhetünk fel a Németi református templom homlokzatán, de a mostanában felújított régi székesegyházi plébániaépületen is láthatóak ilyen díszek, egészen pontosan a két oldalon három-három darab. Ezek felülete kör, illetve farkasfog motívumokkal díszített.

A szatmári Iparos Otthon épületének homlokzatán, az évszám felett, nagyon érdekes, összetett formavilágú, vázaformájú csúcsdísz állt, ezt a közelmúltban zajló felújítás alkalmával leszedték és a mai napig nem került vissza eredeti helyére. Annyit tudok róla, hogy nagyon nehéz volt eltávolítani, lehet, hogy a felújítás körül is gondok voltak, ennek ellenére jó lenne, ha visszakapnánk.

Különösen változatosak, gazdag díszítésűek a fémből készült díszvázák, amelyek a szatmári vasművesség kiváló mestereit dicsérik. Ilyeneket fedezhetünk fel a Kazinczy/Ștefan cel Mare utcán található Guttmann házon, bérpalotán, amelyen nemcsak a díszvázák, hanem az egész, több, mint 120 éves épület sürgős felújításra szorul.

Nagyon szép vázára emlékeztető fémből készült díszeket fedezhetünk fel a Kossuth-kert melletti Princz-villán az Attila utcán, valamint egy Hunyadi/Corvinilor utca elején álló házon, a Vasúti Internátus épületének a közelében. Ezek már lényegesen jobb állapotban vannak, az épületekkel együtt lettek felújítva.

Hasonló urnaszerű díszeket láthatunk a Vasúti Internátus (Árpád/V. Lucaciu utca) főbejárata feletti erkélyen valamint a Kazinczy/Ștefan cel Mare utca elején álló Astoria szálló homlokzatán.

A Láncos-templom tornyát az épülettömbbel összekötő íven álló dísz a Németi templommal ellentétben már nem urna, vagy váza, hanem talapzaton álló piramisforma. Mivel mindkét épületet ugyanaz a Preinlich Zsigmond tervezte 1800 körül, feltételezem, hogy eredetileg itt is hasonló vázaforma állt, amit nagy valószínűséggel az 1944-es bombatalálatok utáni felújítások alkalmával helyettesítettek.

Hasonló díszekkel találkozhatunk még a Hérmann/Caișilor utcában, a Bercsényi/Coșbuc utcán, az Eötvös/Cuza Voda utcában, a Zsidókorzón és nagy valószínűséggel még több, általam kevésbé ismert helyen. Sokan hihetik, hogy egy tősgyökeres szatmárinak 70-80 év alatt lehetősége van arra, hogy alaposan, átfogóan, részleteiben is megismerje a várost, többek között az én példám is bizonyíték arra, hogy ehhez ennyi idő kevés.

Nagy, nyitott kehelyre emlékeztető díszes edények, virágtartók találhatóak néhány szatmári parkban az Árpád utcán, illetve a régi szatmári központban is láthat hasonlókat az, aki arra jár. Ezek már nem vázák, urnák, de úgy érzem közvetve ide tartoznak.

                                                                                    Muhi Sándor