Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


14. A XXI. század művészete

Erről természetesen még nem sokat mondhatunk, de érzéseink, benyomásaink, elképzeléseink lehetnek a jelenségről

article preview

A 21. század művészete

Még csupán pár éve tart ez az időszak, máris tele vagyunk bizonytalansággal, dilemmával. Az utóbbi időben sokat változott a világ, a kommunikáció formái és ezzel együtt a gondolkozásmódunk is.

Korunk művészetét a legtöbben posztmodernnek nevezik, ami rendkívül jól hangzana akkor, ha ennek a kifejezésnek pontos jelentése, jól körülhatárolható tartalma lenne. Miért nincs? Ha jól belegondolunk, lényegében a művészet céljainak, tartalmának, az életben, a társadalomban betöltött szerepének a körvonalazására, összegzésére törekszik valamennyi alkotó, minden egyes életmű és ma már a gyakran végtelenül változatos válaszok közös nevezőre hozása egyszerűen képtelenség. Úgy is mondhatnánk, hogy napjainkban szinte annyi meghatározása lehetséges a művészetnek és ennek keretében a modern, illetve posztmodern attitűdnek, ahány hiteles életművet sikerült létrehozni.

Új közlésmódok, tartalmak, formák jelennek meg, egyre jobban terjed az egész világon például a graffiti, a testfestészet, amelyeket egy ideje többen nagyvárosi folklórnak becéznek.

Ember legyen a talpán, aki képes eligazodni ebben a kusza, egyelőre átláthatatlan világban, ezért nem árt arra figyelnünk, hogy mit gondol néhány kortárs alkotó, képzőművész a jelenségről.

Bocskai Vince, szobrász: „Annyira a mában élünk, hogy így belülrõl szemlélve nagyon nehéz megnevezni a kortárs művészet általánosan érvényes jellemzőjét. A technika eddig soha nem tapasztalt mértékben épül be az alkotásokba. Mivel az esztétikum a kortárs művekben nehezebben határolható be, a sarlatánok jobban el tudnak vegyülni a művészek között. Ha a kortárs művészetnek van általánosan érvényes jellemzője, akkor azt áttekinthetetlenségében látom.”

Jakobovits Miklós, festőművész: „Szerintem a mai időkben a kortárs művészetre általánosan érvényes jellemző tendenciákról nem beszélhetünk, találkozunk viszont nagyszerű egyéni újítókkal, oxigént, izgalmat hozó, felkavaró, dinamikát kereső vagy a csend, a nyugalom dimenzióit kutató nagyszerű alkotókkal. Bár a video művészet, az installációk tömeges, újító előretörése nyilvánvaló, ezek a művészeti keresések lényegét nem változtatják meg; inkább a műfajon belüli újfajta látásmódról beszélhetünk, mivel az új technikák, a számítógépek és videók világa mellett ma is hatalmas dinamikus erővel él a tudatalatti izgalmakból táplálkozó érzékletes festészet, élnek az ösztönéletből feltörő színek és formák.”

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lesmaycle - Cialis Nuevo Lesmaycle

Generique Priligy En Ligne Zithromax Alert <a href=http://xbmeds.com></a> Cheapest Place To Buy Propecia Cephalexin Price

 Facebook

Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Augusztus >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Statisztika

Online: 26
Összes: 527352
Hónap: 10399
Nap: 356