Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


20. Múzeum

2012.11.17

Múzeum 

www.muhisandor.eoldal.hu/fenykepek/muveszettortenet-diohejban/20-muzeumok/

A képzőművészeti nevelés egyik fontos feladata az is, hogy értő múzeumlátogatókat neveljen. A határok átjárhatóságával megnyíltak előttünk Európa, a világ híres képzőművészeti gyűjteményei is, rajtunk múlik, hogy sikerül-e birtokba venni közös kulturális örökségünket. A fentiek miatt meggyőződésem, hogy erre már az iskolai évek alatt fel kell készülni.

Az ismeretszerzés minden esetben a közeli vagy helyi múzeumok látogatásával kell kezdődjön, hiszen egyetlen alaposan és körültekintően előkészített közös tevékenység példa lehet a későbbiekben arra is, hogyan kell és miként nem érdemes ezt lebonyolítani.

01. Első lépésben meg kell ismerkednünk a múzeum rövid történetével, állandó kiállításaival, azokkal a remekművekkel, kiemelkedő alkotásokkal, amelyeket fel kell keresnünk

02. Második lépésben a rendelkezésünkre álló idő függvényében el kell döntenünk, hogy mire jut még idő a továbbiakban.

04. Lényeges az is, hogy tisztában legyünk az előírásokkal, fontosabb szabályokkal az épületben való tartózkodás ideje alatt. Az magától értetődő, hogy sehol sem szabad a kiállított tárgyakhoz nyúlni. Az eligazításokat, tiltásokat általában több nyelven ki szokták függeszteni, olykor képi jelekkel is felhívják ezekre a látogatók figyelmét. Van ahol nem szabad fotózni, néhány helyen csak a villanófény használatát tiltják stb. Kivétel nélkül minden múzeumban érvényes elvárás a kulturált, visszafogott magatartásmód. 

05. A látogatások után nem árt megbeszélni a tapasztaltakat, látottakat egy szakemberrel, hogy ezek helyesen rögződjenek. Ha lehet, egyetlen múzeumból se távozzunk úgy, hogy nem vásárolunk egy katalógust, néhány szórólapot vagy képeslapot. A magánjellegű vagy társasutazások élményözöne a későbbiekben csak úgy válik tartóssá, kamatoztathatóvá, ha ehhez beszerezzük a kézzelfogható kapaszkodókat.

06. A gyakorlott múzeumlátogató sohasem akar néhány óra leforgása alatt több száz alkotást megtekinteni. Sajnos gyakran előfordul társasutazásokon, hogy a résztvevők egyetlen délelőtt leforgása alatt több múzeumot is lerohannak. Miért nem teszi ezt egy felkészült turista? Mert pontosan tudja, hogy az ember befogadóképessége nem korlátlan, és ha szeretne valamivel maradni a látogatás után, pontos elképzelésekkel érkezik a helyszínre. Ezek kialakításában ma már nagyon sok segítségre számíthat, hiszen prospektusok, szórólapok, albumok állnak a rendelkezésére, ugyanakkor a világháló is hasznos információkat nyújt.

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.