Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


05. Mezopotámia, India, Kína

2012.01.19

KELET

Az ókori Kína művészete
A világ egyik legősibb civilizációja Kínában alakult ki, innen származik a papír, az iránytű, a nyomtatás, a puskapor, selyem, porcelán. Az egységes birodalom megalakulása óta (i.e. 3. század) fejlődik az építészet (a Kínai Nagy Fal, pagodák, paloták), a szobrászat, díszítőművészet (Agyaghadsereg, ezüst-, és bronzművesség), festészet. A kínai kultúra zárt világ volt a 19. századig, ettől az időtől az angolok révén ismerte meg Európa kultúrájukat, művészetüket.
Mezopotámia művészete
Folyamköznek is nevezik, hiszen ez a sokszínű, ősrégi civilizáció két folyam, a Tigris és az Eufrátesz között alakult ki az időszámításunk előtti 5. évezredben. Egyike a legősibb kultúráknak. Jellegzetes épület a zikkurat, az ékírásos agyagtáblákról sok adatot megismert az emberiség a térség történelméről, hitvilágáról. Jelentősen fejlődött itt a szobrászat, különösen a domborműveik kifejezőek, jó megfigyelő-, és ábrázolókészségről tanúskodnak. Önállóságát Mezopotámia i.e. a 6. században vesztette el, a perzsák, a rómaiak, később a bizánciak hódították meg.
India művészete
A természet szeretete, színes gazdagság, változatosság jellemzi a szubkontinens több ezer éves kultúráját. Nagyon fejlett ebben a térségben a díszítőművészet. Az építészeti alkotások közül megemlíteném a szobrokkal, domborművekkel gazdagon díszített sziklába vájt, illetve félig sziklába vájt templomokat valamint a sztúpákat. A szobrászatban kiemelkedőek a gyakran monumentális Buddha ábrázolások.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.