Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016. 04. 22. Sz. F. Ú.

2020.10.20

A Szatmár Megyei Múzeum Muhi Sándor kiállításának megnyitójára készül. Ezt megbeszélés követi majd, amelynek témája a kiállító életművének értelmezése lesz. A részletekről a szervezőt, Kereskényi Sándor muzeológust kérdeztük.

— Mi a célja a kiállításnak?

— Muhi Sándor ma az egyik legismertebb, legtekintélyesebb szatmári magyar kultúrember. Ezt felelősségtudattal végzett sokoldalú, szívós munkájával érte el. Ezért a kiállítás címe: Az értékteremtő. Muhi-hiposztázisok. A megnyitóra április 26-án, 15 órától kerül sor a Szatmár Megyei Múzeum központi épületében (Szatmárnémeti, Vasile Lucaciu utca, 21. szám). 15.30 órától beszélgetésre kerül sor A Muhi-modell címmel, ez arról fog szólni, hogyan sáfárkodott Muhi a maga talentumaival. A kiállítás alkalmából készült egy kis füzet, amelyben ismert szatmári értelmiségiek vallanak Muhiról, művészetéről és szerepéről.

— Melyek Muhi Sándor legfőbb érdemei?

— Sokféle dolga közül én elsősorban pedagógiai jelenlétét emelném ki leginkább, ő ugyanis született oktató, akinek nemcsak mestersége, hanem hivatása is az értékek és az ismeretek lankadatlan terjesztése. Egyébként jellegzetes polgári alkat, életének központi fogalma a rend. Mégis ösztönösen vonzódik mindenhez, ami ezt a megszokást és rutint bátorító állapotot a termékeny változás irányába próbálja elmozdítani. Egyáltalán nem véletlen, hogy az a József Attila az egyik kedvenc költője, aki azt vallotta, hogy igazi rendet csak a szabadság szülhet. A „Muhi-hiposztázisok” talán éppen erről szólnak, mindig a rend és a szabadság termékeny összefüggéseinek megújuló alakváltozatai.

— Az esemény két részből fog állni, sőt, lesz egy kiadvány-bemutató is.

— A két rendezvénnyel egyszerre szeretnénk tisztelegni egy mérvadó kisebbségi értelmiségi előtt, és ugyanakkor megmutatni kisebbségi közösségünknek azokat a legfontosabb értékeket, amelyeknek szolgálatába honfitársunk szegődött. Ezek az értékek élni, tovább élni, túlélni segítenek minket, a megtartó minőség jegyében. Ezért kerül bemutatásra és válhat értelmezés tárgyává az életmű megannyi vonatkozása: a grafikus alkotásai, a művészetkritikus és művészettörténész munkái, a helytörténész megnyilvánulásai és természetesen a pedagógus tevékenysége. Muhi ugyanakkor a fotografikus és internetes információközlés alkotó felhasználója is. Különösen példamutató az, ahogyan szívós önneveléssel szellemi otthont teremtett magának és környezetének Szatmárnémetiben. Ha valakiről elmondható, hát ő az, aki korunkban felmutatja a szatmári értékeket, és így segít nekünk abban, hogy tájékozódjunk, teremtsünk magunk is, magasabb eszmék és eszmények jegyében.

Elek György